Streep door Truckrun in Horst

7 apr 2023, 13:00 Algemeen
Jos Derks
Afbeelding

Het bestuur van Stichting Truckrun Horst aan de Maas ziet zich genoodzaakt een streep te zetten door de editie van 2023, zo liet de organisatie op donderdag 6 april middels een brief weten. Een incident bij een Truckrun elders in het land, waarbij een begeleider gewond raakte, ligt daaraan te grondslag. Er is op dit moment teveel onduidelijkheid rondom de vraag wie aansprakelijk is voor geleden schade.

Het is al jaren een begrip in Horst aan de Maas: de bonte stoet vrachtwagens, met aan boord chauffeurs en mensen met een beperking, die door de gemeente trekt. Voor velen is de tocht het uitje van het jaar, waar lange tijd reikhalzend naar wordt uitgekeken. Ook in deze gemeente, waar de rit meer dan drie uur duurt en waar ruim driehonderd vrachtwagens en evenzoveel mensen met een beperking aan deelnemen. Dit jaar zal het op de eerste zondag na Pasen echter stil blijven op straat. Aanleiding is een incident tijdens de Truckrun van de Tukker Truckers, waarbij de begeleidster die in een cabine op het bed zat gewond raakte toen deze naar voren schoof. Zij kwam met haar hoofd tegen het dashboard en moest behandeld worden. Daaropvolgend werd een schadeclaim ingediend en vervolgens pasten verzekeraars hun polisvoorwaarden aan. Die wijziging houdt in dat ongevallen tijdens truckersruns of andere truckersactiviteiten niet meer onder de dekking vallen. Het levert momenteel de nodige juridische vraagtekens op en eensluidende antwoorden blijven tot nu toe uit, stelt voorzitter Paul Driessen van de Truckrun in Horst. “Op dit moment is het niet duidelijk of de eigenaar en/of chauffeur van de truck verzekerd is voor het meerijden in de Run. Daarnaast speelt nog het feit dat het niet geheel duidelijk is hoeveel personen, ook verzekeringstechnisch, er überhaupt mee mogen rijden. Laat staan zonder gordel.” Tot er antwoord is op deze vragen, wordt er in Horst niet gereden. “Tot op heden hebben wij nog geen duidelijkheid over deze kwesties en is ook niet duidelijk waar bij een eventueel incident de aansprakelijkheid ligt.”

Streep erdoor

Het voorval zorgt er voor dat de organisatie van de Truckrun in Horst aan de Maas heeft besloten om in ieder geval een streep te zetten door de geplande editie van 2023, die op zondag 16 april op de agenda stond. “Wij hebben de laatste week bij verzekeringsmaatschappijen, ondernemers en advocaten advies ingewonnen, maar dat heeft niet de gewenste duidelijkheid opgeleverd. Hoewel de kans op een ‘vergelijkbaar’ incident zeer klein is, vinden wij als Stichting Truckrun Horst aan de Maas het organiseren van de Run met al deze onzekerheden zowel juridisch als moreel niet verantwoord”, schrijven ze.

Pijnlijk besluit

Het is een pijnlijk besluit, voor zowel organisatie als deelnemers, beaamt het bestuur. “Wij doen dit met verschrikkelijk veel pijn, teleurstelling en verdriet. Wij denken hierbij vooral aan de gevoelens die dit zal oproepen bij de doelgroep waar wij het eigenlijk voor doen, hun begeleiders, de chauffeurs, de ondernemers, sponsoren, vrijwilligers en zeker ook de mensen die ons al jaren vanaf de zijlijn toejuichen en iedereen die ons een warm hart toedraagt.”

Toekomst onduidelijk

Of de Truckrun in 2024 terugkeert op de Horster agenda, is vooralsnog onduidelijk. Al leeft de hoop dat er het om een eenmalige annulering van het evenement gaat. “Wat de toekomst betreft, betekent dit nog zeker geen definitief einde voor Truckrun Horst aan de Maas. Wij zijn nog steeds bezig om meer duidelijkheid te verkrijgen over de ontstane situatie en kijken nu al vooruit naar de mogelijkheden om de Truckrun in 2024 weer te kunnen organiseren”, besluit voorzitter Paul Driessen.