Vragen SP naar aanleiding van overleden dakloze arbeidsmigrant

3 jan 2024, 10:51 Algemeen
Edward-Media
Afbeelding

Onlangs publiceerde Follow The Money een artikel over het overlijden van de 30-jarige Laurynas Kapkan. De dakloze arbeidsmigrant uit Litouwen werd gevonden in een maisveld in Sevenum, waar hij bleek te zijn overreden door een landbouwmachine. Naar aanleiding van dat artikel heeft de SP Horst aan de Maas een brief geschreven aan het College van B&W en de gemeenteraad van Horst aan de Maas.

De SP stelt in de brief dat met het groeiend aantal arbeidsmigranten in de regio ook het aantal daklozen zal  gaan stijgen. “Zeker als niet de juiste maatregelen genomen worden om dit te voorkomen”, aldus de partij. “Zolang het probleem niet in de kern wordt aangepakt - namelijk scheiding van werk, wonen en vervoer - blijft het dweilen met de kraan open. Dit op kosten van de burgers. En dan blijven de bedrijven buiten schot”, stelt de partij. De aanvankelijk onverschillige houding van werkgevers werpt volgens de SP een speciaal licht op deze bedrijven. “En ook de houding van de politie – negeren van een hulproep van de moeder van de overleden arbeidsmigrant – roept de nodige vragen op.”

Vragen

In de brief vraagt de SP op welke termijn de gemeente denkt een crisisopvang voor dakloze arbeidsmigranten te realiseren en welke bedrijven mee willen werken aan het realiseren van deze crisisopvang. In het verlengde daarvan vraagt de SP in welke mate de bedrijven mee gaan betalen aan die crisisopvang.

Met betrekking tot de huisvestingstak van het uitzendbureau vraagt de SP of dit bedrijf gezien de hoge huurprijzen te beschouwen is als een huisjesmelker en of de gemeente het bedrijf daarop aan wil spreken. “Ook zou de gemeente daarbij moeten meewegen dat het uitzendbureau slechts drie zogenaamde ‘welfare officers’ aan heeft gesteld om het welzijn van de arbeidsmigranten te bewaken.”

Gebleken is dat de registratie – in het kader van de proef waaraan de gemeente Horst aan de Maas deelneemt – geen adequaat middel is om dakloosheid te voorkomen. In dat kader stelt de SP voor om met huisvesters én werkgevers af te spreken om voortaan élke mutatie aan de gemeente te melden en dat in vergunningen te verplichten.

De SP vraagt verder of de gemeente bereid is concreet actie te ondernemen om huisvesting en werk voor arbeidsmigranten daadwerkelijk te scheiden en daarmee hun dubbele afhankelijkheid van werkgevers op te heffen. Volgens de SP zou de gemeente (of de regio) de regie moeten nemen wat betreft de huisvesting. “En zolang dat nog niet gerealiseerd is, moet de controle (op onaangekondigde tijdstippen) en handhaving geïntensiveerd worden en tegelijkertijd de kwaliteit van huisvesting, zowel fysiek als wat betreft de manier van omgang met de arbeidsmigranten, in kaart gebracht worden, zodat op basis van het ontstane beeld nadrukkelijker specifieke huisvesters in de gaten gehouden kunnen worden.”

Tenslotte vraagt de SP specifiek aan de burgemeester - als portefeuillehouder veiligheid - in de ‘driehoek’ het initiatief te nemen om te bespreken op welke wijze de politie moet reageren op noodkreten van vrienden, kennissen en familieleden van arbeidsmigranten om voortaan sneller in actie te komen, zeker als sprake is van arbeidsmigranten met psychiatrische problematiek. Ook moet er gekomen worden tot een beter informatieproces ten aanzien van nabestaanden in vergelijkbare situaties.