Werkgroep huisvesting arbeidsmigranten stuurt brief naar informateur Plasterk

zo 18 feb, 17:27 Algemeen
Afbeelding

Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten Horst aan de Maas heeft een brief gestuurd naar informateur Ronald Plasterk, waarin de werkgroep ingaat op de situatie rondom arbeidsmigranten in de regio Noord-Limburg. In de brief staan een aantal aanbevelingen die de greep op de instroom van arbeidsmigranten volgens de werkgroep kan verbeteren.

‘Horst aan de Maas is een gemeente die heel veel arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa huisvest en zoekt naar mogelijkheden om dat op een manier te doen, die zowel de arbeidsmigranten zelf als de burgers die in hun omgeving te maken hebben met de huisvesting van arbeidsmigranten tegemoetkomt’, schrijft de werkgroep. ‘Het uitvoeren van die opdracht lukt niet altijd, vooral ook omdat het economisch belang van grote ondernemingen vaak prevaleert.’

De Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten schrijft de informateur dat te werk stellen en huisvesten van arbeidsmigranten de ondernemers veel geld oplevert, terwijl veel van de kosten die de komst en het verblijf van de arbeidsmigranten met zich meebrengt, afgewenteld wordt op de samenleving. In dat kader wijst de werkgroep op de inzet van de politie Limburg-Noord, die de helft van haar tijd besteedt aan arbeidsmigranten en huisartsen en maatschappelijke instituties luiden al geruime tijd de noodklok. Het effect van de massaliteit in relatie tot beheersbaarheid van de toestroom van arbeidsmigranten baart de werkgroep zorgen over het welzijn van zowel de arbeidsmigranten als de gehele gemeenschap.

De werkgroep pleit voor het stoppen van de toestroom van arbeidsmigranten en vraagt aan de informateur om er zorg voor te dragen dat de directe - maar vaak ook onzichtbare kosten - die gepaard gaan met beheer en integratie niet afgewenteld worden op de maatschappij. ‘Leg de rekening neer bij hen die eraan verdienen: de huisvesters, werkgevers en uitzendbureaus’, schrijven ze..