Vereniging LLTB waarschuwt voor stilstand en vraagt gemeenten om actie

do 18 apr, 11:41 Algemeen
Afbeelding

In een recente brief aan gemeenten uit de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) haar bezorgdheid over de toekomst van het platteland. De LLTB, als vertegenwoordiger van boeren en tuinders, maakt zich grote zorgen over de huidige situatie in het buitengebied.

De focus van overheden en media lijkt voornamelijk gericht op het beëindigen van veehouderijbedrijven, met veel ondernemers die zich aanmelden voor beëindigingsregelingen. Hoewel deze keuze begrijpelijk is, benadrukt de LLTB dat zowel de toekomst van stoppers als van de bedrijven die doorgaan essentieel is voor een toekomstgerichte agrarische sector. “Echter, ondernemers ervaren momenteel een gebrek aan besluitvorming en daadkracht van gemeenten. Dit belemmert zowel stoppers als blijvers om stappen te zetten richting de toekomst. Essentiële ontwikkelingen en investeringen blijven uit, wat kan leiden tot achteruitgang en mogelijk gedwongen stopzetting van bedrijven”, aldus de LLTB.

De LLTB benadrukt dat het noodzakelijk is om nieuwe en bestaande verdienmodellen van zowel gestopte als blijvende agrariërs te ondersteunen om een kaalslag op het platteland te voorkomen. “Het verdwijnen van agrarische bedrijven heeft niet alleen gevolgen voor de landbouw zelf, maar ook voor agro-gerelateerde bedrijvigheid en kennisontwikkeling.”

Kansen voor boeren

De vereniging roept gemeenten op om de pauzeknop los te laten en ondernemers te ondersteunen die hun bedrijf willen ontwikkelen of omvormen. Er liggen volgens de LLTB tal van kansen voor boeren en tuinders om bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselproductie, emissiereductie, duurzame energieopwekking en biodiversiteit. De LLTB staat open voor verdere toelichting en samenwerking met gemeenten om deze uitdagingen aan te gaan en het platteland leefbaar te houden.