Nieuw telefoonbeleid op Dendron College: ‘Thuis of in de kluis’

do 18 apr, 09:40 Algemeen
Afbeelding

Het Dendron College voert na de meivakantie een nieuw telefoonbeleid in, genaamd ‘Thuis of in de kluis’, om de concentratie en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen te verbeteren. Dit beleid komt voort uit wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat niet-educatief gebruik van mobiele telefoons de concentratie van leerlingen vermindert en hun betrokkenheid bij de lessen verlaagt. 

Vanaf maandag 13 mei moeten de leerlingen van het Dendron College hun telefoons tijdens schooltijd uitzetten en opbergen, tenzij ze thuis worden gelaten. Dit beleid is een uitbreiding van het bestaande ‘telefoonzak-beleid’ dat sinds januari van kracht was, waarbij leerlingen hun telefoons tijdens de les in een speciale tas moesten doen.

De beslissing volgde op een recente evaluatie door middel van een enquête onder het schoolpersoneel. “De resultaten van de enquête ondersteunden duidelijk de behoefte aan strengere maatregelen,” zegt een woordvoerder van de school. De personeelsgeleding van de Medezeggenschapsraad (MR), samen met de leerlingenraad en de oudergeleding, heeft unaniem ingestemd met deze nieuwe regel.

Hoewel leerlingen regelmatig mobiele telefoons gebruiken voor educatieve doeleinden, zoals het raadplegen van roosters via Somtoday of het deelnemen aan interactieve oefeningen zoals Kahoot, zorgt het nieuwe beleid ervoor dat dit alleen op school-laptops gebeurt. Deze laptops mogen enkel in de klas of in de mediatheek gebruikt worden voor schoolgerelateerde activiteiten.

“Het nieuwe beleid zal naar verwachting leiden tot een rustigere leeromgeving en meer waardevolle sociale interacties,” voegde de woordvoerder toe. Het Dendron College kijkt uit naar een toename van persoonlijke interacties en minder afleiding, waardoor er een omgeving ontstaat waarin leerlingen meer oog hebben voor elkaar.

Deze beleidswijziging sluit aan bij de themaweek van de school, ‘Oog voor elkaar en je omgeving’, die gericht is op het versterken van de gemeenschapszin en het onderlinge contact op school. “We hechten hier als school veel waarde aan en we dragen dit ook uit middels onze slogan ‘Samen leren, samen leven’. En dat kan op school prima zonder mobieltje,” concludeerde de woordvoerder.