SP Horst aan de Maas roept op tot onderzoek naar voormalig wethouder Knops

wo 1 mei, 12:59 Algemeen
Rijksoverheid
Afbeelding

De SP in Horst aan de Maas heeft de gemeenteraad aangespoord tot een grondig onderzoek naar de voormalige wethouder Raymond Knops. Na een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam blijkt dat Knops voordelen heeft gehad bij het kopen van een stuk grond en het bouwen van zijn huis. Dit was onderdeel van een speciale regeling, genaamd Ruimte-voor-Ruimte.

Volgens gerechtelijke bevindingen en berichtgeving door NRC en De Limburger, werd Knops voor tienduizenden euro’s bevoordeeld door een perceel grond te kopen dat groter bleek dan de betaalde oppervlakte. De SP heeft herhaaldelijk gepleit voor een onderzoek naar de gang van zaken. “De gemeenteraad heeft steeds – op basis van advies daartoe van het College van B&W – afwijzend gereageerd op de verzoeken van de SP om nader onderzoek te doen naar de kwestie. Het advies van het college – dat door de raad dus gevolgd werd – komt er kort samengevat op neer, dat er geen sprake is of was van onregelmatigheden. Door de uitspraak van het Hof wordt het eerdere advies van het college aan de raad – dat er geen feiten waren of zijn op basis waarvan tot de bestreden conclusies kon worden gekomen – feitelijk onderuitgehaald”, aldus de partij. 

De SP geeft aan dat het Hof geoordeeld heeft dat de beschuldigingen feitelijk ondersteund werden en heeft het bestaande beleid en de houding van diverse overheidsinstanties, waaronder het ministerie en de gemeente, bekritiseerd. Er werd gewezen op machtsmisbruik en belangenverstrengeling.

De SP pleit nu voor een Rekenkameronderzoek en roept de gemeenteraad op om de kritische uitspraken van Knops te veroordelen. Verder wil de partij dat er onderzocht wordt of het mogelijk is om het bedrag van de bevoordeling, bekostigd met belastinggeld, terug te vorderen ten bate van de gemeenschap.