Gewoën Grubbevors pakt uit tijdens het 40e Aspergefeest

vr 3 mei, 08:30 Algemeen
Afbeelding

Op Pinksterzondag 19 mei staat Grubbenvorst in het teken van het 40e Aspergefeest. De organisatie pakt flink uit met een aantal topkoks, een bourgondische markt, asperge infostands, een dagvullend muzikaal programma en natuurlijk het WK Asperge-schillen.

Het Aspergefeest vindt zijn oorsprong in 1983, toen de plaatselijke voetbalvereniging GFC haar 50-jarig jubileum vierde met een tuinfeest in het Ursulinepark. Als ludieke activiteit werd daar de allereerste asperge-schilwedstrijd gehouden, gewonnen door Mia van Oyen-Gerits. Een jaar later bracht Hans v.d. Brandt het feest naar de huidige locatie, het Past. Vullinghsplein. Hij organiseerde daar een voorjaarsrit voor een Citroën oldtimerclub en wilde afsluiten met een aspergediner bij hotel Breidenbach. Al filosoferend met de uitbater van het hotel werd het tweetal enthousiaster: niet alleen een aspergediner, maar een groot aspergefeest zou het moeten worden. Met informatie over de teelt, live muziek, een braderie, een optreden van de harmonie en… de asperge-schilwedstrijd van GFC moest een jaarlijks vervolg krijgen. Het bleek een schot in de roos.

Intussen is het Aspergefeest op Pinksterzondag in Grubbenvorst een begrip in de regio en ver daarbuiten. Jaarlijks komen duizenden bezoekers bourgondisch genieten in het Noord-Limburgse Maasdorp. Omdat tijdens de corona pandemie het feest twee jaar niet georganiseerd kon worden, viert de organisatie dit jaar de 40e editie. Natuurlijk is Hans v.d. Brandt van de partij. Hij zal met zijn band Mudroad Rangers optreden.

Nieuwe koers

Na de Corona-pauze is de organisatie verleden jaar een nieuwe weg ingeslagen. Er werd afscheid genomen van de traditionele braderie en daarvoor in de plaats kwam een bourgondische markt. Onder het motto “Proef de Streek” laten aanbieders van streekproducten de bezoekers proeven van al het lekkers dat onze regio te bieden heeft. Daarnaast zijn er diverse kleine brouwers en wijnboeren uit de omgeving en laten meerdere topkoks de mensen proeven van verrassende aspergegerechten. Dit jaar zullen er een aantal klinkende culinaire namen aanwezig zijn. Zo komt meesterkok Eric Swaghoven van Valuas zijn nieuwe boek “Aspargus” presenteren en zal René Brienen van het gelijknamig sterrenrestaurant in Well acte de présence geven.

WK Asperge-schillen

Waar de asperge-schilwedstrijd in 1983 ludiek begon, was de editie een jaar later al een stuk serieuzer: de hoofdprijs was een reis naar Parijs. Vanaf 1986 ging de wedstrijd officieel door het leven als het Nederlands Kampioenschap Asperge-schillen. Na een afwezigheid van bijna 10 jaar werd de wedstrijd verleden jaar nieuw leven ingeblazen. Nu zelfs als het Wereldkampioenschap Asperge-schillen. Een onverwacht succes met meerdere voorrondes en een heuse finale. Francien Relouw mag zich de eerste wereldkampioen Asperge-schillen noemen. Voor haar geen reis naar Parijs, maar wel een mooie kamado-barbecue. Dit jaar wordt de schilwedstrijd nog grootser aangepakt bovendien wint de winnaar een heuse buitenkeuken.

Het Aspergefeest begint om 12.00 uur met een concert van (Nederlands Kampioen) Harmonie St. Joseph waarna er een doorlopend programma is. Rond 16.30 uur vindt de finale van het WK Asperge-schillen plaats en aansluitend is er een feestavond met livemuziek. De toegang is gratis.

Afbeelding