“Waarom gaat het niet goed met je?”

do 18 apr, 16:00 Politiek
Mery Douven, VVD Horst aan de Maas
Mery Douven, VVD Horst aan de Maas

Sinds enkele dagen staat er een groot wit met geel beeld bij ‘t Gasthoês van een kunstenaar van SAZZA (Saskia Stolz). Het is een echte blikvanger en de kleuren zien er opgewekt en vrolijk uit. Maar als je goed kijkt zie je een jeugdig persoon, in elkaar gedoken. Totaal in tegenstrijd met de kleuren.

‘Het beeld toert door heel Nederland om overal het gesprek over depressiviteit op gang te brengen, want er heerst een taboe op depressieve gedachten’, lees ik op de website over dit beeld. ‘Het beeld staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voelen. In 2022 hebben meer dan 300 jongeren of jongvolwassenen een einde gemaakt aan hun leven. En dan ook twee keer zoveel jongens als meisjes.’ Ik schrik hiervan, want dat betekent dat iedere week ongeveer zes meisjes, jongens, vrouwen of mannen onder de 30 jaar een einde aan hun leven maken. Zes jongvolwassenen die geen andere uitweg zien dan hun leven definitief te beëindigen.

Het vergt veel moed van jongeren om hierover te praten en het gesprek aan te gaan. Als we de algemene vraag stellen ‘hoe gaat het met je’, gaan we ervan uit dat er een ‘prima’ of ‘goed’ volgt. Wat doen we als die persoon de moed heeft om aan te geven ‘eigenlijk gaat het niet goed met me’?

Ik heb mij in ieder geval voorgenomen om vanaf nu het echte gesprek aan te gaan en door te vragen met ‘waarom gaat het niet goed met je?’.

Mery Douven

VVD Horst aan de Maas