Goochelen met statushouders

za 4 mei, 10:00 Politiek
Joep Peeters, VVD Horst aan de Maas
Joep Peeters, VVD Horst aan de Maas

Afgelopen raadsavond was ik boos, of zoals ik zelf uitsprak: kwaad. Kwaad over het feit dat er ons als gemeenteraad een worst voor is gehouden die bedorven bleek te zijn. Hoe zit het nu?

Simpel, wij zijn als gemeente niet in staat om te voldoen aan onze jaarlijkse taakstelling om statushouders te huisvesten. Ondanks dat we in 2023 drie maanden het grootste gedeelte van de vrijgekomen huurwoningen exclusief aan statushouders hebben toegewezen, is de achterstand opgelopen.

De wethouder kwam met een plan om een doorstroomlocatie te starten waar we samen met de omliggende gemeentes statushouders tijdelijk huisvesten. Statushouders die inmiddels aan een van de deelnemende gemeentes zijn toegewezen. In ruil daarvoor kregen wij als Horst aan de Maas geen nieuwe taakstelling bovenop de taakstelling van 77 in het eerste halfjaar van 2024. Bovendien mocht de taakstelling uitgesmeerd worden over de komende vier jaar. Wat neerkomt op 19 à 20 toewijzingen per jaar. Dat waren de voorwaarden die de wethouder op tafel zou leggen en daarmee was het wat ons betreft een goed plan.

Echter, dat bleek toch wat anders uit te pakken. Diverse gemeentes hebben inmiddels aangegeven niet mee te willen werken en de reeds opgezette doorstroomlocatie niet te erkennen. Met als de gevolg dat de wethouder afgelopen dinsdag aangegeven heeft dat het plan zoals geschetst niet doorgaat.

Eindresultaat, over de periode 2024 - 2027 is het zeer waarschijnlijk dat Horst aan de Maas dus 400 statushouders moeten huisvesten. Van 77 naar 400, vindt u het gek dat ik kwaad werd?

Joep Peeters