Vrouwen in de geschiedenis

za 4 mei, 10:00 Politiek
Johan van Helden, Perspectief Horst aan de Maas
Johan van Helden, Perspectief Horst aan de Maas

Afgelopen week heb ik een avond bezocht van het  Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Specifiek ging het deze avond over vrouwen in de geschiedenis van Horst. Zo werd mij duidelijk dat vrouwen minder in de boeken zijn opgenomen dan mannen. Dat zij in de bekende geschiedenis een minderwaardige rol toebedeeld kregen. Maar vooral dat zij dit altijd maar gedragen hebben alsof het normaal is.

Gedurende deze avond kwamen er vijf vrouwen aan het woord. Vier van deze vrouwen vertelden over hun eigen geschiedenis en die van hun voormoeders. Bij drie van de vier verhalen (oudere generaties), kwam sterk naar voren hoe zij zich los worstelden van de gevestigde normen. Het waren inspirerende verhalen vol kracht en doorzettingsvermogen.

Wat mij bevreemdt waren reacties die ik later vernam. Neem als voorbeeld de reactie (ook van vrouwen): “het was gewoon zo.” Maar daarmee praat je het niet goed. Gelijkheid is een groot goed, dat we zelf op peil moeten houden.

Met deze, niet per se nieuwe maar hernieuwde informatie, is het vreemd te noemen dat er maar één straatnaam in Horst vernoemd is naar een vrouw. Vrouwen zijn ondergewaardeerd geweest in de geschiedenis. Graag werken wij eraan dat vrouwen de waardering krijgen die zij verdienen.

Johan van Helden