Horst aan de Maas koploper in woningbouw

za 4 mei, 10:00 Politiek
Yori Craenmehr
Jacky Relouw, PvdA Horst aan de Maas
Jacky Relouw, PvdA Horst aan de Maas

We bouwen als Horst aan de Maas de komende jaren ruim 600 woningen erbij en zijn daarmee koploper in Limburg. Daarnaast ontvangen we ook nog een subsidie van 2,4 miljoen van het Rijk voor twee woningbouwprojecten in Sevenum. Hiermee kunnen we verder bouwen én het wonen betaalbaar houden.

Nederland verkeert al even in een woningcrisis: er zijn te weinig woningen beschikbaar voor de grote vraag naar woningen die er is. Hierdoor worden beschikbare woningen verkocht voor woekerprijzen en komen vele mensen van een koude kermis thuis als ze op een woning bieden. Ook de beschikbaarheid van goede en betaalbare huurwoningen kan beter. Met de toezegging van 450 sociale huurwoningen door Wonen Limburg en Woonwenz tot 2026 verbeteren we de situatie.

Er is een aantal oorzaken aan te wijzen voor het woningtekort. Enerzijds heeft het te maken met aangescherpte regelgeving (denk aan PFAS-beleid) maar ook de gestegen kosten in de bouw (zowel personeel als materiaal). Ook hebben we als gemeente te lang stilgezeten. Er werd jaren gezegd dat we in een krimpregio zaten waarin in 2030 minder woningen nodig zouden zijn. Het tegendeel blijkt waar. Tot slot zijn de gezinssamenstellingen veranderd. Vroeger waren gezinnen van acht personen of meer geen uitzondering. Nu zijn huishoudens een stuk kleiner waardoor er meer woningen nodig zijn.
Wij als PvdA zijn blij dat we op dit moment koploper zijn bij de nieuwbouw van woningen. Toch is dit nieuws alles behalve reden om stil te gaan zitten te komende tijd. Zo zien wij nog mogelijkheden in het eenvoudiger splitsen van bestaande woningen en zullen we ons stinkende best moeten doen om nóg meer woningbouwgrond beschikbaar te krijgen. Pas als iedereen een woning heeft gevonden die bij hem of haar past, zijn wij tevreden.

Jacky Relouw