Passagiers direct beboeten zorgt voor meer veiligheid in het ov

do 18 apr, 10:54 Poll
Arriva
Afbeelding

Vervoersbedrijf Arriva wil passagiers die overlast veroorzaken of schade aanrichten direct beboeten. Deze boete bedraagt 313 euro. Een proef in Groningen, Friesland en Noord-Brabant bleek succesvol, dus wil Arriva dit lik-op-stukbeleid ook in Limburg gaan invoeren.

De vervoerder werkt hiervoor samen met Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA), die zich inzet voor het terugdringen van criminaliteit. Dit is een groeiend probleem in het openbaar vervoer. Zo werd afgelopen weekend in Den Haag een treinconducteur van NS ernstig mishandeld. Daarom legt NS deze zaterdagavond het treinverkeer drie minuten stil. Ook Arriva doet mee aan deze actie.

Tijdens de proeven van Arriva in andere provincies werden in de treinen en bussen stickers geplakt van SODA, waarop stond dat misdragingen bestraft werden met een boete van 313 euro. De maatregel kan een afschrikkend effect hebben op potentiële daders. Het vooruitzicht van een directe boete kan mensen ontmoedigen om zich te misdragen in het ov. Dit kan leiden tot een afname van overlast en schade en een toenemend gevoel van veiligheid en comfort bij het gebruik van het ov. Ook ontvangt Arriva zo direct compensatie voor de schade of overlast.

Aan de andere kant bestaat er een kans dat het opleggen van een directe boete juist escalerend kan werken in conflicten tussen passagiers en personeel van Arriva. Als passagiers zich onterecht behandeld voelen of het niet eens zijn met de opgelegde boete, kan dit leiden tot verdere verstoringen van de rust in het ov. Ook kan het lik-op-stukbeleid als oneerlijk wordt beschouwd, omdat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de veroorzaakte overlast of schade. Onschuldige passagiers kunnen onterecht worden beboet, wat ook tot frustratie en onrechtvaardigheid kan leiden.

Passagiers direct beboeten zorgt voor meer veiligheid in het openbaar vervoer, wat vindt u?