Kweekvlees is een goed alternatief voor vlees

wo 1 mei, 12:00 Poll
Afbeelding

Voor het eerst konden mensen kweekvlees proeven in Nederland. Een aantal weken geleden diende bedrijf Meatable een worst gemaakt van varkensstamcellen op. Een panel van drie personen mocht de worst proeven.

Kweekvlees is vlees dat gemaakt wordt door dierlijke cellen te kweken buiten het lichaam van dat dier. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid dierlijke cellen afgenomen, vaak uit spierweefsel. Die cellen worden in een laboratorium gevoed en gestimuleerd om te groeien, waardoor ze zich vermenigvuldigen en uiteindelijk een stukje vlees vormen dat qua samenstelling vergelijkbaar is met traditioneel vlees.

Verschillende bedrijven in Nederland zijn al volop bezig met het maken van kweekvlees, zoals Meatable en Mosa Meat. In het begin lag de kostprijs van een stukje kweekvlees rond de duizenden euro’s. Inmiddels is dat flink gedaald, al kan kweekvlees zich qua prijs nog niet meten met vlees dat nu in de supermarkt ligt. Daarnaast zal het nog een tijdje duren voordat het in de schappen ligt, aangezien de voedselveiligheid goed moet worden gekeurd.

Ten opzichte van ‘gewoon’ vlees heeft kweekvlees veel voordelen. Zo is het een stuk diervriendelijker, aangezien er geen dieren voor geslacht hoeven worden. Daarnaast is de ecologische voetafdruk van de productie van kweekvlees kleiner, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten en er minder land en water voor nodig is. Ook kan kweekvlees geproduceerd worden op een manier waarop het minder verzadigde vetten bevat en zijn er geen antibiotica nodig, wat positief kan zijn voor de gezondheid.

Er zijn ook andere geluiden te horen over kweekvlees. Zo vereist de productie ervan complexe technologie en uitrusting, wat kan leiden tot hoge kosten. Ook zijn er ethische zorgen over het manipuleren van cellen en de ‘natuurlijkheid’ van kweekvlees, wat voor consumenten een drempel kan zijn om kweekvlees te proberen. Daarnaast kan de opkomst van kweekvlees impact hebben op traditionele veeboeren en de vee-industrie, wat economische en sociale gevolgen met zich meebrengt. Italië heeft bijvoorbeeld de verkoop van kweekvlees verboden, onder meer omdat dat ingaat tegen de belangen van de vee-industrie.

Kweekvlees is een goed alternatief voor vlees, wat vindt u?