Van educatieve QR-codebordjes tot extra zebrapaden: kinderraad presenteert uitvoerbare plannen

do 18 apr, 08:50 Algemeen
Afbeelding

De kinderraad van Horst aan de Maas heeft tijdens hun laatste vergadering van deze periode niet alleen hun creativiteit en inzet getoond, maar ook haalbare voorstellen gedaan die door de gemeente omarmd zijn. De jonge adviseurs hebben plannen bedacht die van invloed zijn op zowel het milieu, de gezondheid als de verkeersveiligheid binnen de gemeente.

Eén van de initiatieven die de groep Milieu en Groen voorstelde, betreft het plaatsen van educatieve QR-codebordjes in alle zestien kernen van de gemeente. Deze bordjes zijn niet alleen informatief over lokale ecologie en duurzaamheid, maar zullen ook interactieve elementen bevatten. Zo kunnen wandelaars, fietsers en spelende kinderen met hun mobiele telefoon direct meer leren over hun omgeving. Wethouder Elbert Joosten sprak zijn steun uit voor dit initiatief en beloofde hulp bij de realisatie ervan.

De groep Gezondheid introduceerde een ontwerpcompetitie om een kunstwerk te creëren dat aandacht vraagt voor eenzaamheid. Het winnende ontwerp zal door een lokale kunstenaar worden vervaardigd en vervolgens rouleren tussen verschillende dorpen in de gemeente. Bij elke nieuwe locatie wordt een evenement georganiseerd dat de gemeenschapszin bevordert. De wethouder was enthousiast over dit grote plan, maar benadrukte wel dat er veel komt kijken bij zo’n groot plan. Daarom suggereerde een gefaseerde aanpak om het idee in een kleinere vorm tot leven te brengen.

Ook de verkeersveiligheid kwam aan bod, met name de noodzaak voor veilige oversteekplaatsen bij scholen. De groep Verkeer heeft onderzocht welke scholen extra aandacht nodig hebben en stelde voor om bij twee basisscholen in Grubbenvorst zebrapaden aan te leggen. De wethouder erkende het belang van dit voorstel en zegde toe samen met de scholen naar passende oplossingen te zoeken.

Afsluitend werd de bijeenkomst verrijkt met een rondje van de kinderburgemeester, waarbij deelnemers de gelegenheid kregen om tips en tops uit te wisselen. Met de afronding van deze periode van de kinderraad hebben alle deelnemers, bekrachtigd met een oorkonde en een presentje, laten zien dat ze niet alleen toekomstige burgers zijn, maar nu al actieve deelnemers in de vormgeving van hun gemeente.