Goed nieuws

za 4 mei, 10:00 Politiek
Eric Brouwers, CDA Horst aan de Maas
Eric Brouwers, CDA Horst aan de Maas

Voldoende huisvesting in Horst aan de Maas? Daar kunnen we momenteel niet van spreken. De gemeente heeft zich laten leiden door verwachte krimp binnen de regio. Daarop gebaseerd beleid heeft ertoe geleid dat we nu met de gebakken peren zitten. We hebben een tekort aan huisvesting en de betaalbaarheid is hierdoor in het geding gekomen. Veel jongeren zijn gedwongen om langer thuis te blijven wonen. Dit levert op verschillende gebieden maatschappelijk stress op. ‘Waar blijft dat goede nieuws?’, hoor ik je denken. Dat is er zeker!

In 2017 zijn we gestart met het Masterplan Wonen. Dat heeft geleid tot het 1000-woningenplan in 2021. Daarin hebben we gesteld dat het vergunnen van deze 1000 woningen vóór 2025 gerealiseerd moet zijn. Een ander uitgangspunt was de bouw van woningen in de kleinere kernen van Horst aan de Maas. Dit was en is een ambitieuze opgave in een wereld waarin het omzetten van plannen in realisatie niet eenvoudig is. Maar dat betekent niet dat we er niet voor gaan!

In onze regio is Horst aan de Maas de gemeente die de meeste woningen toevoegt. Dit zijn 600 woningen, maar liefst 3,1% van de totale woningvoorraad (tegenover 1,2% in Venray, 1% in Peel en Maas en 0,8% in Venlo). Ook in de kleinere kernen zien we plannen omgezet worden in de bouw van huizen op basis van behoefte. We zijn er nog lang niet, maar we mogen trots zijn op het feit dat we als Horst aan de Maas koploper zijn op dit gebied. Positief nieuws toch?

Eric Brouwers